delen

Professionalisme

De eerste regel van professionaliteit voor een softwareontwikkelaar is ‘geen schade toebrengen’ aan de functie of aan de structuur van de software. Rommelige code is schadelijke code.

Iedereen maakt een af en toe een foutje, maar het is belangrijk om hier steeds uit te leren.

Je moet er zeker van zijn dat al je code stabiel is en ernaar streven dat de kans klein is dat QA er fouten in gaat vinden. Om dit te bereiken, moet je je code testen, en opnieuw testen. Om dit te vergemakkelijken maak je best geautomatiseerde testen aan. Hoe meer code er gedekt wordt door testen hoe beter. Schrijf je code op zulke manier zodat ze makkelijk te testen is.

Best volg je het principe waarbij je de code altijd een beetje cleaner achterlaat dan dat je ze hebt gevonden. Op die manier wordt het gemakkelijker om aanpassingen te maken in de toekomst, i.p.v. moeilijker. Geschikte automatische testen zorgen ervoor dat je geen schrik hoeft te hebben voor het aanpassen van code. Continue verbeteringen aanbrengen zorgt ervoor dat dat zo blijft.

Toen ik bij Resengo startte was er geen QA team, unit testen, acceptatie omgeving of automated releases. Elke release was een dag gevuld met stress, web.config changes & debug sessies op productie terwijl het gevloek van de klanten door de support telefoon weergalmde. Door elke sprint onze continious integration flow een beetje uit te breiden zijn onze release dagen omgevormd naar een rustige dag waarbij er enkel op 1 knop geduwd moet worden & de error logs in het oog gehouden moeten worden.

Kristof Pipers

Je bent samen met ons verantwoordelijk voor het verloop van je carrière. Zo kan je naast je werk tijd investeren om je kennis en kunnen te verbeteren. Lees, probeer, oefen, praat met anderen, werk samen, geef les of presentaties, ga af van de bewandelde paden, … Je zal merken hoe leuk bijleren is.

Daarnaast is het ook belangrijk om het domein van de klant goed te kennen. Vereenzelvig je met de klant en praat in termen van ‘ons’ en ‘wij’ i.p.v. ‘jullie’ en ‘zij’. Wees je bewust van de hoogmoed die inherent is aan programmeren en leer om nederig te zijn. Doordat software schrijven zulke specifieke kennis vereist, heb je een bepaalde macht. Gebruik deze op een wijze manier en werk constructief samen met anderen.

Software is erg duur om te schrijven en minstens het geld dat gespendeerd wordt aan het ontwikkelen staat op het spel. Daarnaast is er ook nog wat de klant en de gebruikers op het spel zetten door afhankelijk te zijn van de software die jij schrijft. Wees bewust van je impact! Het is belangrijk om je te realiseren dat er altijd meer op het spel staat dan je denkt.